Rólunk

Amikor a család rákap az amcsifocira...


Interjú futónkkal Ehret Danival, aki két gyermekével, a flag csapatot erősítő Lillával és Olivérrel együtt jár edzésre.

Honnan ez a fociszerelem? Ráadásul nálatok mindkét gyereked is játszik.

Hat-hét éve folyamatosan nyomon követem a tv-ben a közvetítéseket. Szeptemberben végén volt Diósdon a sportnap, amelyen családostól vettem részt, ott próbálhattam ki ezt az amerikai foci nevezetű csodát. Úgy adódott, hogy a gyerekek előbb értek oda, mint én. Lilla 8 éves, Olivér pedig 11.
Amikor én fél órával később megérkeztem, már úgy jöttek oda, hogy: "Apa, apa, itt ki lehet próbálni az amerikai focit, és fel lehet iratkozni edzésekre is." Látták, hogy sokat nézem, tetszik nekem ez a sport, tehát, akár a felbujtók rángattak oda, ahova magamtól is mentem volna. Jó volt kipróbálni a felszerelést, egy kicsit dobálni, elkapni a labdát, futkározni. Jópofák, szimpatikusak voltak a srácok így feliratkoztunk.
Eleinte gyerekedzések, flag edzések voltak csak. Amikor elkezdődött mindkét gyerek nagyon lelkesen ment, én is elkísértem őket, és megkérdeztem, hogy lehet-e a gyerekek mellé csatlakozni? Azt válaszolták, hogy természetesen, menjek. így az első két hónapot a flagesek között töltöttük, hiszen akkor még csak ketten voltuk felnőttek.

Úgy tűnik, hogy ez életforma, hiszen az egész családot elrabolta...

Nagyon szerencsés, hogy négyünkből hárman egy helyre tudunk járni és nem kell több felé szakadni. A gyerekeknek külön jó, hogy van közös program apával - és persze nekem is. Keddenként, amikor a DNS-ben tartjuk az edzéseket, a feleségem is elkísér bennünket, ő addig a konditeremben edz, tehát az egész család sportol.

Milyen poszton játszanak a gyerekek?

Lilla a flagesknél az U13-ban futó és néha a nagyobbaknál is játszik. Olivér védőként kezdte, de mivel a gurulós fociban is védő, ezért egy aktívabb pozíciót szeretett volna kipróbálni, ezért először centerként játszott, most pedig az elkapó pozícióval próbálkozik.

Te milyen poszton játszol?

Futóként. Nyilván a termetem meghatározta, hogy milyen pozíciók jöhetnek szóba.

Mi a sporton belül az egyéni célod? Mi a titkos vágyad, mibe kóstolnál bele?

Nekem egyelőre nincsenek céljaim, hacsak nem az, hogy jól érezzem magam és karbantartsam magam így, negyven fölött. A sportot, amit szeretek nézni, így testmozgással tudom kombinálni. Mindezek mellett nagyon jó a társaság is.
Szeretném, ha odáig eljuthatnék, hogy egy hivatalos meccsen pályára léphessek. Lehet, hogy ott majd annyira összezúznak, hogy azt mondom majd: "Köszönöm, de maradok az edzésnél." Mindenképpen szeretném élesben is kipróbálni magam.

Mit csinál egy futó az amerikai fociban?

A futónak két fontos feladata van: elsősorban megkapja a labdát közvetlenül az irányítótól, és a blokkok mögött, a csapattársak védelmében, próbál minél többet előre lépni, míg le nem kaszabolják. Ez a leglátványosabb, itt nem árt a kisebb termet. Az alacsony súlypont előny, mert segíti a gyors irányváltásokat. El kell viselni, hogy egy két ember jobbról-balról elgázol. Másodsorban - nem futójáték eseten - blokkolási feladata van: a védő játékost aki átjön a falon, megpróbálja leütközni, hogy időt nyerjen a saját irányítójának. Természetesen olyan is van, hogy a futó elindul labda nélkül, akár oldalra, akár előre, majd egy passzjáték következik, amikor el kell kapnia a labdát.

Kiből lesz jó futó, milyen típusú ember kell erre a posztra?

Még csak fél éve ismerkedem ezzel a sporttal, eddig azt tapasztaltam, hogy az alacsony súlypont, a gyorsaság és a jó irányváltások fontosak. Elengedhetetlen, hogy a futó jól lásson a pályán, azaz meglássa a lehetőséget, a rést.

Mit javasolnál azoknak a gyerekeknek, akik még nem választottak maguknak sportot, miért válasszák az amerikai focit?

Ez egy nagyon összetett sport, akkor is lehet élvezni, ha még nem vagyunk tisztában a szabályokkal, mert annyira változatos. Minden 10 másodperc más. Mindenki mindent bele kell, hogy adjon abba a tíz másodpercbe, amíg éppen folyik a játék. Ez egy olyan játék, amely folyamatosan reagál az ellenfél változtatásaira. Nincsenek előre megírt forgatókönyvek, itt nem lehet lazsálni, mert ha csak egy valaki nem teszi a dolgát, minden összeomolhat.

Te két gyerekkel veszel részt az edzéseken. Mit gondolsz, mit taníthat ez a sport a gyerekeknek? Mit lehet az amerikai focitól megtanulni?

A csapatszellemet. Egymásért, együtt dolgozunk. Ez a legfontosabb.

Durva sport az amerikai foci? Az ütközések sokakban averziót keltenek...

A gyerekek a flag focit játsszák, ahol pont az ütközést nem engedélyezik. Így az amerikai foci és a fogócskának az ötvözését láthatjuk, ahol gyorsnak, fürgének kell lenni, látni kell a pályán. A tackle fociban megtanítják, hogyan kell ütközni, szerelni úgy, hogy sikeres legyen, de ne legyen sérülésveszélyes.

A közös hobby hogy hatott az életetekre?

Sok kötöttséget jelent, de lényegesen egyszerűbb is lett, hiszen nem kell megszervezni, hogy ki kiért megy edzésre, ki kit visz, hiszen én viszem a két gyereket. Ha esetleg hamarabb van vége az edzésüknek, a feleségem a két gyerekért el tud jönni. Olivér sima focira is jár hetente két-három alkalommal, Lilla pedig ritmikus sportgimnasztikára. Ez azt jelenti, hogy szerdánként hatra Diósd két külön szegletében kell lenni. Meg tudjuk oldani, mert szerencsére mindketten járóképesek vagyunk, amikor amerikai foci edzés van, akkor egyszerűbb. A szülők számára az idő a szűk keresztmetszet.

A másik szűk keresztmetszet a pénz... Mennyire tartod költséges sportnak, ráadásul hárman is űzitek a családból?

Három főnél már kedvezményt kapunk az egyesülettől, azt ők is érzékelik, hogy a három tagdíj megterhelő lehetne. A gyerekek felszerelése egyelőre nem különösebben költséges, kell venni megfelelő cipőt, meg fogvédőt. Egyszer kell megvenni, és jó ideig kiszolgálja őket. A felszereléses amerikai foci nyilván már költségesebb, hiszen egy rend új felszerelés akár 150 ezer forintba is kerülhet. Azonban Magyarországon mind jobban terjed ez a sport, így egyre több még mindig jó minőségű használt felszerelést lehet beszerezni. Én is így tettem szert sisakra, vállvédőt pedig kölcsönbe kaptam. A ruházatot megveszi magának az ember, azt mindenhol meg kell venni. Az nem annyival drágább, hogy az számottevő legyen.

Bemutatkozik Eric, a támadók edzője

Szeretnénk nektek bemutatni amerikai QB edzőnket és támadó koordinátorunkat Eric Olsont aki Tom Brady edzőjével is dolgozott együtt és aki tapasztalatával és hozzáértésével nagyon nagy erőssége edzői stábunknak. 

Mióta élsz Magyarországon, Eric?

7 éve élek itt, azért jöttem Magyarországra, hogy a Budapesti Nemzetközi Keresztény Iskolában tanítsak és azóta is itt dolgozom.

Melyik a kedvenc NFL csapatod?

Észak-Kaliforniából származom, így a helyi csapat, a
'49ers a kedvencem.

Mesélnél nekünk a football múltadról?

10 évig fociztam aktívan, 8 éves korom óta. Az egyetemen flag futballt játszottam a barátaimmal az egyetem többi csapata ellen. 10 éves voltam, amikor apám fiatalok tackle futball edzője lett és elvitt magával az edzői megbeszélésekre, megtanított hogyan kell elemezni egy-egy meccs videót. Együtt jártunk az edzőképzésre is, így amikor középiskolás voltam már segíteni tudtam neki az ifjúsági csapatok edzésében, amikor csak tudtam. A nyári időszakban néhány QB táborban is részt vettem középiskolás koromban. Az egyik tábort Coach Martinez tartotta, aki Tom Brady QB edzője volt, amikor középiskolában és egyetemen tanult.

Milyen érzés Magyarországon amerikai football edzőként dolgozni?

Szerintem csodálatos. Az első pillanattól kezdve vártam a lehetőséget, hogy itt is dolgozzak edzőként amikor megtudtam, hogy Magyarországon is játsszák az amerikai futballt, de az iskolában végzett munkám miatt soha nem volt időm látogatni a tőlem távol eső csaptok edzéseit. Most, hogy van egy csapat Diósdon, ez a lehetőség is megadatott, tehát ez az imám válaszra talált.

Mit gondolsz a magyar amerikai futballról, láttál már hazai mérkőzést?

Eddig két meccset láttam élőben: az első válogatott meccset a Cseh Köztársaság ellen (még mindig van az irodám asztalán a meccs tiszteletére kiadott energiaital), illetve idén a Gorillaz és a Sharks mérkőzését. Számos meccset megnéztem viszont a YouTube-on és nagyon élvezem. Szeretem látni a szívet és a versenyszellemet, amit a játékosok mutatnak. Nagyon hálás vagyok a Diósd Saints vezetőségének, hogy lehetőséget kaptam a csapatuknál. Nagyon hálás vagyok a velem dolgozó játékosok türelméért is, mivel elég lassan gyarapszik a magyar tudásom.

Csapatunk története

Csapatunk lelkes diósdi és érdi amerikai football játékosoknak köszönhetően alakult meg 2017-ben.  Jelenleg a csapatépítés fázisában vagyunk, éppen ezért várunk minden lelkes gyereket vagy felnőttet aki kipróbálná magát ebben a sportágban.

Edzői gárdánk négy főből áll. Három magyar edzőnket Eric Olson személyében egy amerikai kolléga is segíti, aki az irányítókkal foglalkozik. 

Jelenleg heti 2 edzésünk van, melyeket a diósdi DNS Sportközpontban tartunk. Részletekért nézd meg az Edzéseink menüt 

Készítsd el weboldaladat ingyen!